Zhiye Library represents the charm of the garden city

by decwells
Zhiye Library represents the charm of the garden city


Designed by China Southwest Architecture Design and Research Institute, Zhiye Library is a landmark located next to Financial Creative Center in the Eastern New Area, Chengdu City, Sichuan Province, China.

The library has a minimalist structure where art, reading and life come together with culture and society. The idea of ​​the library advocates “reading for all” where people can read and meet.

The main column-free structure with an atrium in the middle is a steel truss system. Truss string system used with 40 circular steel tubes.

The drainage system of the structure and electrical system are all placed in stainless steel tubes. Curved glasses are used as a curtain wall system. This creates a connection between inside and outside and a strong visual connection with the surrounding landscape.

The borderless space is also an abstract representation of “Knowledge is boundless, life is boundless,” and the name Zhiye comes from “The Analects of Confucius.” The design concept aimed to give visitors a space to sit and read.

The main structure consists of 40 full-height, frameless, highly transparent curved glasses. The glass wall adopts ground support to the structure and reduces structural stress.

The roof consists of a silver-grey aluminum sheet and an arc-shaped custom profile with a radius of 25 mm.

The library has two different floor designs, and the circular design connects the two floors. Interior design details create a warm and rich atmosphere.

The center of the structure has an atrium for readers to meditate and focus. The circular skylight with a diameter of 1.8 meters is at the top of the room. The area also has a water installation created by 120 water curtains. The atrium design combines natural sound and light to form a mysterious space.

The library is not only designed for reading, buying books or cafes. It has an amphitheater. The design also aims to be a public cultural exchange space. The amphitheater will host various exhibitions, shows and other activities on ecology, innovation and more.

Project information

Construction unit: Chengdu East Group Co., Ltd.
Design unit: China Southwest Architecture Design and Research Institute Co., Ltd.
Year of Completion: June 2022
Head of Design: Long Yanjun
Architects: Long Yanjun, Liu Yu, Yang Mingyu
Structural Consulting: Lu Ting, Lou Shuyang
Curtain Wall Consulting: Yin Bingli, Mo Hongmei
Location: East New District, Chengdu City, Sichuan Province
Building area: 1643 sq.m
Cooperation unit: Chengdu Architectural Design and Research Institute Co., Ltd.
Interior design: Zhang Can, Li Wenting, Deng Yu (Sichuan Chuangshida Architectural Decoration Design Co., Ltd.)
Landscape design: Wen Nan, Liu Lingli (Sichuan Rongbai Landscape Planning and Design Co., Ltd.)

Related Posts

Leave a Comment

About Us

DECWELLS

We are motivated by beautiful and original concepts and believe that style is personal. That is why our website aims to present our readers with a plethora of gorgeous photographs for inspiration while also encouraging their creativity in designing, decorating, and personalizing their area.

@2021-2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Decwells

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy